5 iunie 2020

Stilul clasic de amenajare – este greu să-i găsești cusur, căci familiaritatea și ospitalitatea cu care acesta te primește sunt ieșite din comun. La fel de dificil este și să găsești nod în papurăunei bucătării clasice. 

Caldă, primitoare, organizată și familiară – așa poate fi caracterizată o bucătărie clasică. Timpul petrecut într-un asemenea spațiu devine o plăcere. Se poate spune același lucru și despre amenajarea acestuia, atunci când știi exact cum să combini piesele de mobilier cu cromatica și cu elementele decorative. 

Însă, când te bazezi doar pe câteva imagini și nu ai cunoștințele necesare, conceperea unei bucătării clasice se dovedește a fi un proces mai complicat decât ai crede. Cu puțină imaginație și o serie de noțiuni tehnice de bază, totul este posibil. Dacă, în ceea ce privește creativitatea, totul depinde de tine, în privința cunoștințelor și a ideilor legate de amenajarea unei bucătării clasice, vei afla, în continuare, tot ce trebuie să ai în vedere pentru a-ți finaliza proiectul.

Cuprins
1. Caracteristicile unei bucătării clasice – atemporală, stilată și practică
1.1. Atemporalitate
1.2. Intimitate și căldură
1.3. Organizare și spirit practic
2. Bucătării clasice – sfaturi pentru o amenajare cu stil
2.1. Alege mobilă de bucătărie în stil vintage!
2.2. Respectă paleta cromatică!
2.3. Pardoseala – un detaliu pe care mulți îl trec cu vederea
2.4. Nu încărca excesiv spațiul cu accesorii și decorațiuni!
2.5. Stilul clasic = bucătării inspirate din natură

1. Caracteristicile unei bucătării clasice – atemporală, stilată și practică

Rolul bucătăriei în cadrul locuinței s-a schimbat de-a lungul timpului. Dacă, inițial, acest spațiu era destinat strict pregătirii și servirii mesei, astăzi, el este întrebuințat și ca încăpere de socializare, de primire a oaspeților și de petrecut timpul alături de familie. 

De aceea, este foarte important ca bucătăria să fie cât mai funcțională și să aibă un design cât mai plăcut. Și dacă este vorba despre stil, ei bine, niciun alt decor nu reușește să redea în totalitate căldura, atemporalitatea și intimitatea necesare unei astfel de încăperi ca cel clasic. De altfel, acestea sunt și principalele caracteristici care îl disting de unul modern. 

Pentru a înțelege mai bine cum trebuie aleasă mobila pentru o bucătărie în stil clasic și cum trebuie ea evidențiată cu ajutorul elementelor decorative specifice, armonizată cu o paletă cromatică caldă și cu electrocasnice multifuncționale, iată, în continuare, ce presupune fiecare aspect definitoriu menționat anterior.

1.1. Atemporalitate

O bucătărie în stil clasic nu se demodează niciodată. O astfel de încăpere va duce întotdeauna cu gândul la momente liniștite petrecute în sânul familiei, poate chiar la casele vechi, în stil victorian, din dramele englezești. 

Bucătăria amenajată în stil clasic va fi mereu primitoare, făcând pe oricine îi trece pragul să se simtă ca acasă, liber și relaxat.

1.2. Intimitate și căldură

Deși conceperea proiectului unei bucătării clasice presupune, de cele mai multe ori, folosirea unei palete cromatice neutre și luminoase, această încăpere nu este, așa cum cred mulți, rece și impersonală. 

Albul, bejul sau ivoire-ul duc cu gândul la o zonă caldă, intimă și primitoare, aspect evidențiat și de detaliile de la nivelul mobilierului – fronturi casetate, cu profil vintage, realizate, în principal, din lemn, cornișe decorative, mobilier de tip insulă. Și materialele textile rafinate, din pânză, in sau bumbac subțire dau o aură magică, așa că bucătăria devine, dintr-odată, locul preferat din casă.

1.3. Organizare și spirit practic

Cu toate că, în amenajarea unei bucătării clasice, se pune accentul pe latura estetică, acest lucru nu înseamnă că cea practică trebuie neglijată. O astfel de bucătărie poate fi la fel de funcțională și de organizată ca una modernă. Și aici pot fi utilizate electrocasnice multifuncționale, de ultimă generație, fără a pierde din farmecul decorului clasic.

Acestea pot fi integrate cu ușurință în mobilierul bucătăriei, fiind realizate din materiale ce le imită pe cele naturale și, astfel, poate fi menținut un echilibru perfect la nivelul întregului concept. În plus, spațiile de depozitare trebuie gândite inteligent, pentru ca totul să fie cât mai bine organizat.

2. Bucătării clasice – sfaturi pentru o amenajare cu stil

Pentru a obține efectele menționate anterior, este important ca, înainte de amenajarea propriu-zisă, să concepi un plan de design pentru noua ta bucătărie clasică, să stabilești unde vor fi poziționate electrocasnicele și care vor fi zonele cel mai intens folosite.

Iată câteva dintre cele mai importante aspecte, de care ar fi bine să ții cont pentru a obține o bucătărie clasică elegantă.

2.1. Alege mobilă de bucătărie în stil vintage!

Atunci când mobilierul bucătăriei este compus din mai multe piese, achiziționate separat, există riscul dezechilibrului estetic și chiar funcțional.

Dacă te-ai decis asupra unui mobilier vintage, cel mai potrivit stilului clasic de altfel, respectă această linie și comandă întregul ansamblu de corpuri din seria respectivă. În felul acesta, din punct de vedere al aspectului, vei avea consecvență și te vei bucura de o armonie perfectă a texturilor, a culorilor și a formelor.

2.2. Respectă paleta cromatică!

Când vine vorba despre paleta cromatică, aceasta nu se referă doar la culoarea corpurilor de mobilier, a blatului de bucătărie, a mesei și a scaunelor, ci și la nuanța pereților, a contrablatului, a materialelor textile – șezutul scaunelor, perdelele și draperiile, prosoapele de bucătărie – și chiar a accesoriilor decorative și a celor organizatorice.

De cele mai multe ori, atmosfera caldă, intimă și primitoare este obținută cu ajutorul culorilor specifice stilului clasic: alb, bej, ivoire, roz deschis, maro deschis. Pe de altă parte, se poate miza și pe nuanțe opuse acestora, cum sunt cele care imită lemnul natural. 

Însă, este necesar ca toate elementele din bucătărie să se regăsească într-o perfectă armonie cromatică. Așadar, dacă alegi culori deschise, ai grijă ca și restul pieselor – decorațiuni, vase de depozitare aflate la vedere, scaune, mese, ghivece cu flori – să aibă nuanțe din aceeași linie.

2.3. Pardoseala – un detaliu pe care mulți îl trec cu vederea

De departe cel mai potrivit material pentru pardoseala din bucătăria clasică este lemnul. Dacă acesta are și un aspect vintage, poate schimba cu totul estetica încăperii, oferindu-i personalitate.

Parchetul gros, care imită lemnul natural, poate fi o alegere excelentă. De data aceasta, poți opta pentru o nuanță închisă, chiar dacă mobilierul este într-una deschisă. În felul acesta, nu doar că vei obține un efect rustic elegant, dar vei scăpa și de urmele vizibile de murdărie de pe podea.

2.4. Nu încărca excesiv spațiul cu accesorii și decorațiuni!

Pentru că din ce în ce mai mulți oameni adoptă stilul clasic în bucătărie, producătorii de decorațiuni interioare lansează, de la an la an, din ce în ce mai multe astfel de piese, care mai de care mai rafinate, mai elegante și mai deosebite.

Din dorința de a obține un decor clasic autentic, de multe ori, oamenii se avântă să cumpere cât mai multe astfel de produse, uitând, însă, de unul dintre cele mai importante aspecte: clasic înseamnă discret, aerisit și spațios. La acest capitol, stilul clasic este confundat, adesea, în mod eronat, cu cel tradițional, caracterizat de o aglomerare a obiectelor. Așadar, rezumă-te la două-trei produse de efect, pentru a completa decorul.

Stilul clasic = bucătării inspirate din natură

Stilul clasic se rezumă la simplitate și la naturalețe, dar nu și la monotonie sau la disconfort.

Dintre toate stilurile de decor, acesta este cel care aduce natura mai aproape de om. Pe de-o parte, acest lucru se datorează materialelor din care este realizată, de multe ori, mobila de bucătărie clasică. Pe de altă parte, trebuie avute în vedere și elementele decorative specifice: coșulețe și vaze împletite, flori de câmp naturale, linguri de lemn vintage, contrablaturi ce imită piatra naturală și multe altele.

Așadar, iată că amenajarea bucătăriei în stil clasic nu este, totuși, floare la ureche. Întregul proces presupune crearea unui plan, în prealabil. Pe lângă acesta, la fel de importante sunt și cunoștințele, cumpătarea și creativitatea. Ține cont de recomandările de mai sus și vei avea o bucătărie clasică rafinată, în care te vei simți extrem de bine!

Sursa foto: shutterstock.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ne
Departament vânzăriAlinaWhatsApp
Departament vânzăriAnaWhatsApp
Departament vânzăriOtiliaWhatsApp
Departament reclamațiiEugenWhatsApp