4 iunie 2020

Numărul persoanelor a căror activitate zilnică se desfășoară la birou, în fața calculatorului, este din ce în ce mai mare. Numai în București, 27% dintre persoanele apte de muncă lucrează în multinaționale, adică pe device-uri electronice. 

Opt ore pe zi, acești oameni, cu care probabil te identifici și tu, stau pe scaun, cu ochii în ecrane digitale, timp în care atenția față de poziția corectă a corpului în timpul lucrului la calculator este ignorată. Concentrați fiind pe rezolvarea task-urilor și pe respectarea deadline-urilor, de multe ori, ei nu mai sesizează cât de incomod stau și ajung să se întrebe de ce, aparent dintr-o dată, au dureri atât de mari de spate, de umeri, de gât sau de cap.

Dacă cineva i-ar filma pe parcursul unei singure zile de muncă, cu siguranță ar fi uimit  să constate cât de incorect stau. Sigur, pe unii dintre ei poate că nu îi ajută nici designul biroului și al scaunului. Ce este de făcut în acest caz? Care este poziția corectă la birou, cea pe care o recomandă specialiștii pentru evitarea problemelor de sănătate și pentru creșterea productivității? În continuare, vei afla răspunsurile exacte la aceste întrebări.

CUPRINS
1. Poziția corectă la calculator – problemele generate de nerespectarea regulilor
2. Poziția corectă la birou – recomandările specialiștilor
3. Poziția corectă pe scaun
3.1. Alegerea biroului corespunzător
3.2. Alegerea scaunului corespunzător

1. Poziția corectă la calculator – problemele generate de nerespectarea regulilor

Deși poziția incorectă a corpului pe scaun, la birou, pare inofensivă, pe termen lung ea poate cauza probleme mai grave decât o simplă durere de spate, apărută odată la câteva zile.

Medicii atrag atenția asupra modului în care pozițiile vicioase pe scaunul de la birou provoacă probleme serioase de sănătate, în special la nivelul coloanei vertebrale, probleme care, netratate din timp, pot deveni cronice. 

Iată câteva dintre cele mai comune astfel de afecțiuni:

Dorsalgia – este cel mai des întâlnită și confundată adesea cu simpla durere de spate, apărută în urma unei zile intense de muncă. În realitate, ea este reprezentată de o durere acută în zona dorsală a coloanei vertebrale, ca urmare a presiunii suportate în timpul șederii.

Cervicalgia – așa cum îi spune și numele, apare în zona cervicală a coloanei, în urma menținerii unei poziții tensionate a gâtului, pe o perioadă îndelungată de timp. Se manifestă prin încordare, furnicături și durere care se poate extinde și la nivelul capului. Popular, cervicalgia este cunoscută  drept „senzația de gât înțepenit”.

Torticolis – o afecțiune resimțită tot în zona gâtului de persoanele care au menținut capul într-o poziție incomodă la birou. De obicei, ea se instalează în partea laterală a gâtului, atunci când, la nivelul nervilor cervicali, apare o inflamație. Persoanele în cauză prezintă dureri în timpul rotirii sau întoarcerii capului. Torticolis poate apărea și în urma unei poziții defectuoase în timpul somnului.

Cifoza – afectează o bună parte a populației care nu menține poziția corectă a corpului pe scaun în timpul orelor de lucru. Se manifestă prin formarea unei curburi la nivelul coloanei vertebrale, iar în fazele acute, cei care suferă de cifoză resimt dureri de intensitate moderată spre intensă în piept.

Epicondilită – apărută ca urmare a poziției vicioase a membrelor superioare la birou, această afecțiune se manifestă ca urmare a inflamării tendoanelor de la nivelul cotului. Este cel mai des întâlnită la persoanele care lucrează intens la tastatură și cu mouse-ul, fără a beneficia, însă, de un suport special pentru membre, regăsit adesea la scaunele pentru birou.

În plus, nu trebuie uitate nici celelalte probleme cauzate de poziția incorectă la birou, precum apariția hemoroizilor sau slăbirea musculaturii fesiere, pelviene și a picioarelor. De altfel, întregul sistem muscular are de suferit din acest motiv. 

Nici ochii nu sunt scutiți de neplăceri. Nu doar că timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor îi afectează negativ, dar o poziție mult prea apropiată sau mult prea depărtată de acestea îi va solicita și mai mult, cauzând astfel daune și mai mari. 

Necorectându-ți poziția la timp, afecțiunile menționate mai sus (și multe altele despre care medicii au deja cunoștință) se pot agrava și deveni, cu timpul, greu de remediat. Rezultatul? Durere resimțită în permanență la nivelul anumitor zone ale corpului, disconfort fizic și chiar imposibilitatea de a rezolva cele mai simple activități, cum ar fi legarea șireturilor, punerea rucsacului în spate sau transportarea cumpărăturilor de la supermarket.

2. Poziția corectă la birou – recomandările specialiștilor

Dacă specialiștii sunt cei care te avertizează cu privire la astfel de probleme, tot ei sunt cei care îți oferă recomandări clare și sfaturi pentru a aborda cea mai bună poziție la calculator, cea care te va scuti de dureri inconfortabile.

Iată cum ar trebui să arate o persoană care este așezată corect pe scaun, în fața biroului, lucrând la calculator.

 • Urechile, umerii și șoldurile trebuie să se alinieze pe verticală;
 • Spatele va sta lipit de spătar, iar șoldurile vor fi așezate cât mai în interiorul scaunului, astfel încât zona coapselor și cea a gambelor să formeze un unghi drept;
 • Coatele vor fi și ele îndoite la 90 de grade, atunci când folosești tastatura și, pe cât posibil, și atunci când apelezi la mouse, astfel încât brațul și podeaua să formeze unghi drept;
 • Încheieturile mâinilor vor sta drepte pe birou;
 • Genunchii vor sta și ei îndoiți în unghi drept (acest lucru presupune existența unui suport special în zona inferioară a biroului);
 • Monitorul trebuie așezat la o distanță corespunzătoare de ochi, recomandarea fiind între 45 cm și 70 cm.

Important: poziția obținută în urma punerii în aplicare a acestor reguli trebuie să fie relaxată și să nu impună încordarea musculaturii. Acest lucru presupune existența unui birou și a unui scaun de calitate, prin intermediul cărora poziția corectă a spatelui și a întregului corp să fie menținută fără efort și disconfort.

3. Poziția corectă pe scaun

Poziția corectă pe scaunul de la birou nu poate fi adoptată dacă nici biroul, nici scaunul nu sunt alese corect, nu respectă niște recomandări specifice și nu sunt realizate din materiale de calitate.

3.1. Alegerea biroului corespunzător

Dacă este vorba despre spațiul de lucru, unde vor fi așezate calculatorul/laptopul, mouse-ul, tastatura, agendele și alte instrumente de uz zilnic la birou, trebuie avute în vedere, pe lângă înălțime și materialul durabil, următoarele aspecte:

 • Existența unui spațiu special amenajat pentru tastatură, dar care să nu ia din cel destinat picioarelor;
 • Suprafața cât mai mare, astfel încât poziția mâinilor la birou să fie relaxată și comodă;
 • Existența unui spațiu destinat așezării picioarelor, astfel încât genunchii să fie îndoiți la 90 de grade (în cazul în care biroul are tot ceea ce îi trebuie, însă îi lipsește acest element, el poate fi adăugat ulterior foarte simplu);
 • Materialul rezistent și foarte bine finisat al blatului de lucru, pentru o stabilitate cât mai mare.

3.2. Alegerea scaunului corespunzător

Scaunul, poate mai mult decât biroul, este un factor foarte important în această poveste. El este cel care le permite oamenilor să-și mențină poziția ergonomică la birou și să preîntâmpine apariția afecțiunilor specifice. 

Iată câteva dintre sfaturile specialiștilor în ceea ce privește alegerea celui mai potrivit scaun:

 • Optează pentru un model ajustabil (atât în ceea ce privește înălțimea, cât și poziția spătarului), care să-ți permită să respecți toate indicațiile menționate mai sus;
 • Alege un scaun de birou cu spătar înalt, care să-ți permită să păstrezi o poziție corectă a spatelui la birou;
 • Alege întotdeauna un scaun cu mânere. Acestea nu doar că îți vor oferi echilibru în timpul șederii, dar vor permite brațelor să lucreze relaxate, fără ca musculatura acestora să fie încordată;
 • Pentru a evita să pui o presiune foarte mare pe zona dorsală, orientează-te către modelele cu șezut cât mai moale, ergonomic, din material de calitate, non-alergic;
 • Optează pentru un scaun stabil și rigid, dar nu incomod, care să rămână constant în poziția setată de tine, până la o nouă ajustare.

Achiziționează doar scaune de birou care respectă aceste recomandări și care, pe lângă faptul că sunt produse de calitate, rezistente și eficiente, au și un aspect elegant și deosebit. 

Așadar, nu uita că sănătatea ta este cea mai importantă. Sigur, oricine își dorește să fie eficient la locul de muncă, dar asta nu înseamnă că trebuie să îți pui în pericol sănătatea. Pauzele de lucru, de 5-10 minute, sunt binevenite pentru „dezmorțire”, așa că ia-ți timpul necesar pentru întinderea și detensionarea musculaturii.

Și nu uita: o poziție corectă birou sporește și productivitatea la muncă!

Sursa foto: shutterstock.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ne
Departament vânzăriAlinaWhatsApp
Departament vânzăriAnaWhatsApp
Departament vânzăriOtiliaWhatsApp
Departament reclamațiiEugenWhatsApp