În prezent, stilul mediteranean este unul dintre cele mai populare stiluri de amenajare interioară. De la frumusețea rustică a caselor din insulele grecești până la eleganța și rafinamentul caselor din sudul Franței, acest stil este inspirat din cultura mediteraneană, oferind un spațiu reconfortant și relaxant. În cele ce urmează îți voi prezenta 5 caracteristici esențiale ale stilului mediteranean care te vor ajuta să îți amenajezi casa într-un mod autentic și plăcut.

Iată care sunt acestea:

  1. Culorile și texturile

Culorile și texturile sunt elementele cheie ale stilului mediteranean. Tonurile de alb, bej, crem și nuanțele de albastru și verde sunt folosite în mod obișnuit pentru a crea o atmosferă plăcută și reconfortantă. Parchetul din lemn și piatră naturală sunt materialele preferate pentru podea. Texturile și modelele în dungi sau cu modele geometrice pot fi întâlnite în tapet sau perdele.

  1. Elementele naturale

O altă caracteristică importantă a stilului mediteranean este utilizarea elementelor naturale. De la piatră, lemn, ceramică și sticlă, până la lână, bumbac și in, aceste elemente sunt întâlnite în multe piese de mobilier și accesorii. În plus, lemnul brut, pietrele, plantele și fibrele naturale sunt folosite într-un mod creativ pentru a crea o atmosferă autentică și naturală într-o casă în stil mediteranean.

  1. Lumina naturală

Lumina naturală este o caracteristică esențială a unei case în stil mediteranean. Pentru a accentua această caracteristică, este important să alegi perdele și jaluzele care permit pătrunderea luminii naturale în încăpere. De asemenea, poți utiliza oglinzi mari pentru a reflecta lumina în încăpere și pentru a o face să pară mai mare și mai luminoasă.

  1. Decorul rustic

Decorul rustic este o altă caracteristică a unei case în stil mediteranean. Folosirea lemnului brut, piatră naturală, cărămizi și textile rustice, cum ar fi covoarele din lână și saltelele din bumbac, poate adăuga un farmec rustic și autentic casei tale. În plus, accesoriile precum lămpile cu abajururi din materiale naturale, căni și farfurii din ceramică și vasele cu modele geometrice pot adăuga o notă rustică încăperii tale.

  1. Spațiile de exterior

O casă în stil mediteranean nu ar fi completă fără un spațiu de exterior frumos amenajat. Poți crea o terasă sau un balcon cu plante mediteraneene precum lavanda, măslini sau lămâi. O grădină frumos amenajată cu mobilier din lemn și o mulțime de plante și flori mediteraneene completează atmosfera de vacanță din casa ta în stil mediteranean.

Prin urmare, amenajarea unei case în stil mediteranean presupune folosirea unor culori pastelate, a mobilierului din lemn masiv, a plantelelor și florilor mediteraneene, a pietrei naturale și a elementelor decorative rustice. Integrarea acestor caracteristici în casa ta este crucială pentru a crea un spațiu autentic și plăcut.