Mansardele utilizabile sunt locuri special gândite pentru dormitoare. Înclinații fermecătoare, înălțimi incomplete, ferestre ce lasă să pătrundă multă lumină, uneori grinzi vizibile de tavan – toate acestea încurajează amenajarea cu gust a spațiului.

De asemenea, un dormitor la mansardă este visul multor persoane. Când acest vis devine realitate, vine și timpul pentru amenajarea spațiului.

Cum să faci acest interior atrăgător și confortabil?

Iată câteva sfaturi pentru amenajare cameră mansardă!

Trucul nr. 1. Curăță spațiul dormitorului de tot ce nu este necesar

Când vrei să dormi bine, nimic nu ar trebui să-ți distragă atenția. Cu cât există mai puține articole în dormitor, cu atât îți va fi mai ușor să te relaxezi înainte de a adormi. Desigur, o măsuță cu o lampă de citit este cea mai potrivită – poate fi plăcut să citești o carte bună sau să scrii notițe în jurnal.

Eliberarea spațiului de piese de mobilier voluminoase, accesorii și gadgeturi inutile va face, de asemenea, chiar și un dormitor mai mic să pară mai spațios.

Trucul nr. 2 pentru amenajare cameră mansardă: Apelează la culori care vor păstra lumina interioară

La mansardă, unde înălțimea camerelor este incompletă, culorile luminoase pot fi ideale. Orice nuanță închisă, saturată, poate crea o impresie nefavorabilă, copleșitoare și poate reduce vizual spațiul. Albul, nuanțele luminoase de gri deschis și bej, mobilierul deschis și pardoseala din piatră naturală sau lemn – acestea sunt câteva modalități aproape garantate pentru a oferi unui dormitor la mansardă impresia de liniște și spațiu.

Trucul nr. 3. Conectează dormitorul cu baia

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic, ia în considerare conectarea spațiului de dormit cu baia. Vei câștiga o suprafață suplimentară a fiecăreia dintre aceste camere, alături de un confort neprețuit, acces la lumină naturală în baie și un efect vizual deosebit.

Lemnul alb și culorile deschise sunt idei de neînlocuit într-un dormitor la mansardă. Astfel de culori vor oferi frumusețe naturală și liniște în interior.

Dacă nu vrei sau din alte motive nu poți combina dormitorul cu baia, asigură-te că acestea vor fi la același nivel, pentru a nu fi nevoit să folosești scările pe timp de noapte, deoarece ce este destul de enervant și poate fi și periculos.

Trucul nr. 4 pentru amenajare cameră la mansardă: „Coboară” patul

Dacă mansarda îți pune la dispozitie un spațiu mai mic, renunță imediat la patul înalt sau la cadrele standard. În schimb, gândește-te cum să cobori inteligent baza saltelei. Vei obține o îmbunătățire radicală a proporției interiorului dormitorului la mansardă. Ia în considerare realizarea unui cadru de pat mai jos, la comandă.

Aici  găsești câteva modele de paturi, potrivite pentru un dormitor la mansardă.

Trucul nr. 5. Apelează la încălzirea prin pardoseală

Când ai o suprafață de perete mult mai mică decât într-o cameră cu înălțime completă, nu merită să faci mari investiții în radiatoare de căldură. În schimb, încălzirea prin pardoseală în combinație cu plăci ceramice va fi mult mai potrivită. Dacă patul are un loc permanent, atunci când instalezi un sistem de încălzire prin pardoseală, poți omite acea zonă - din acest motiv, somnul va fi mai plăcut și nu va exista un consum excesiv și inutil de energie termică.

Trucul nr. 6. Ai grijă de amenajarea funcțională a dormitorului la mansardă

Indiferent de cât de extins este spațiul, încearcă să îi oferi acestuia funcționalitate maximă. Amenajarea mobilierului, echipamentelor, și a altor accesorii trebuie să asigure libertate de mișcare, iluminare optimă în funcție de necesități și armonie vizuală. Patul ar trebui să fie accesibil din ambele părți, amplasat pe mijloc(dacă este posibil). Lămpile de pe noptiere pot fi înlocuite cu succes cu lămpi suspendate.

Comoditatea de dinainte de somn, dar și la trezire este esențială. Ai grijă de aspectul funcțional al dormitorului.

Trucul nr. 7. Oferă-i locului o atmosferă!

Fiecărui spațiu, chiar și unuia mai modest ca dimensiuni, îi putem atribui un caracter unic, individual. Gustul, pasiunile și obiceiurile tale pot lăsa o amprentă asupra interiorului, mai ales celor intime, precum dormitorul. Nu ezita să introduci accente personale în camera la mansardă pe care dorești să o amenajezi.

Trucul nr. 8. Ai grijă de izolarea termică a mansardei!

Înainte de a amenaja un dormitor la mansardă, asigură-te că totul este bine izolat. Dacă acest spațiu este prost izolat sau deloc izolat, iarna vei îngheța în dormitorul tău, iar vara nu vei putea dormi în el. În mod similar, asigură-te că ferestrele sunt protejate eficient de excesul de soare.