Când vine vorba de a-ți proteja familia de microbii și paraziții dăunători, este o necesitate să ai o bucătărie curată. Este esențial să te asiguri că blatul pe care pregătești mâncarea este curățat corespunzător, pentru a preveni răspândirea bolilor și a toxinelor de origine alimentară.

Cât de des ar trebui să cureți blatul de bucătărie?

Spre deosebire de degresarea cuptorului sau de curățarea frigiderului, nu poți curăța blatul doar de câteva ori pe an. Cel puțin, ar trebui să îl cureți bine o dată sau de două ori pe săptămână.

Cum poți păstra blatul de bucătărie curat?

  • Curăță imediat orice pată de mâncare sau băutură vărsată pentru a preveni putrezirea sau întărirea acesteia;
  • Pregatește alimentele pe o tavă sau un platou ușor de spălat pentru a preveni pătarea sau deteriorarea blatului;
  • Când nu pregătești mâncare, ține ferestrele bucătăriei închise pentru a împiedica infiltrarea murdăriei din aer pe blat.

Care este cel mai bun mod de a curăța blaturile de bucătărie?

Înainte de a intra în esențialul curățării unui blat de bucătărie, trebuie mai întâi să afli din ce material este realizat blatul. Acest lucru va determina ce metode și produse de curățare pot fi folosite pentru a-ți curăța blatul fără a-l deteriora.

Iată cum și cu ce se curăță blatul de bucătărie:

Lemn- Un blat de bucătărie din lemn trebuie curățat zilnic cu un produs de curățare delicat. Poți folosi o racletă metalică de patiserie sau o spatulă pentru a îndepărta ușor orice reziduuri alimentare. După fiecare curățare, usucă blatul cu o cârpă moale.

Marmură și granit: Blaturile din marmură și granit trebuie curățate cu săpun de vase non-abraziv iar mai apoi pot fi șterse cu un prosop din microfibră.

Blat de bucătărie laminat: Blaturile laminate sunt renumite pentru durabilitatea lor. Nu necesită reetanșare și pot fi curățate folosind un produs de curățare delicat de uz casnic și o cârpă moale și umedă. Totuși, ar trebui să eviți să utilizezi produse de curățare dure.

Cuarț și piatră artificială: Nu ai nevoie de nimic mai mult decât de niște săpun și apă caldă pentru a curăța aceste blaturi. Chiar și petele încăpățânate pot fi curățate folosind un burete moale și un produs de curățare.

Pot folosi săpun de vase pentru a curăța blaturile?

Depinde! Dacă blatul este realizat din oțel inoxidabil, piatră artificială, cuarț, marmură sau granit, poți utiliza săpun de vase non-abraziv pentru a le curăța. Alte materiale precum lemnul sau blaturile laminate au nevoie de produse de curățare speciale.