Designul interior minimalist este o modalitate excelentă de a crea un spațiu elegant și ordonat, care nu se va demoda niciodată. Acest tip de design interior există încă din anii 1960 ca o extensie a mișcării artistice minimaliste.

Vrei să afli mai multe detalii despre ce este și în ce constă mai exact stilul minimalist? Atunci te afli în locul potrivit!

În acest ghid vei afla mai multe despre conceptul de design interior minimalist și vei obține câteva sfaturi de top pentru a captura această estetică în casa ta. Indiferent dacă dorești să îți renovezi camera de zi sau că intenționezi să implementezi idei de design minimalist în toată casa, suntem aici pentru a te ajuta.

Ce este designul interior minimalist?

Ideea principală a conceptului de design minimalist este simplitatea: mai puțin înseamnă mai mult. Totul are nevoie de un loc și de un scop.

Dar asta înseamnă că trebuie să arunci totul doar pentru a obține stilul minimalist? Desigur că nu!

Gândește-te la culori neutre, o paletă de culori simplă și accent pe funcționalitate. Dar nu te sfii să amenajezi o casă minimalistă caldă și primitoare, cu diferite texturi și piese de artă, dar și obiecte de decor atrăgătoare. Spațiul tău ar trebui să încurajeze confortul și relaxarea, iar minimalismul urmărește să fie astfel.

Avantajele designului minimalist

Ești interesat de un spațiu de locuit minimalist, dar nu ești sigur dacă este potrivit pentru tine?

Deși stilul minimalist nu este pentru toată lumea, acesta vine cu mai multe avantaje care cuceresc mulți oameni.

Iată câteva beneficii ale designului minimalist:

  • Poate face ca spațiile mici să pară mai mari
  • Decorul minimalist nu prea se demodează
  • Conceptul de design interior minimalist se referă la calitate mai degrabă decât cantitate. Se concentrează pe piese bine făcute, atemporale, ceea ce te scutește de a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie
  • O abordare minimalistă este mai ușor de gestionat, deoarece cauți piese funcționale și simple
  • Stilul minimalist poate face ca spațiul tău să se simtă mai puțin încărcat, devenind mai relaxant. Lipsa dezordinii reduce, de asemenea, stresul, facilitând găsirea mai ușoară a lucrurilor din casă
  • O casă minimalistă este mai ușor de curățat și de organizat.

Lista ar putea continua, dar credem că ai înțeles ideea. Designerii de interior au folosit de zeci de ani decoruri în stil minimalist pentru a crea case simple, dar elegante. Și nu se vor opri prea curând.

5 sfaturi de design interior minimalist pentru fiecare casă

Indiferent dacă ideea ta de casă minimalistă are influențe japoneze, scandinave sau vrei doar să o folosești ca o modalitate de a-ți face ordine în casă, aceste 5 sfaturi te vor ajuta să ajungi la rezultatul dorit.

  1. Elimină dezordinea

Eliminarea dezordinii este o necesitate dacă dorești să introduci o estetică de design minimalist.  Începe prin a arunca sau a dona articolele de care știi că nu mai ai nevoie. Apoi organizează lucrurile pe care trebuie să le păstrezi, cum ar fi chitanțele sau documentele. În cele din urmă, treci prin fiecare cameră și elimină lucrurile inutile.

  1. Planifică depozitarea

Soluțiile de depozitare sunt secretul designului minimalist. După ce ai terminat de eliminat dezordinea, în continuare va trebui să te ocupi de organizare și depozitare. Nu poți arunca totul și, inevitabil, vei avea nevoie de niște lucruri în casa ta. Deoarece casele în stil minimalist nu lasă loc pentru dezordine,  poți organiza  totul folosind soluții de depozitare inteligente și funcționale.

  1. Alege calitatea în detrimentul cantității

Pe măsură ce vei crea spațiul minimalist, eliminând dezordinea și introducând depozitarea funcțională, nu uita de o regulă: calitate în detrimentul cantității. De exemplu, nu cumpăra o masă oarecare, ci alege una care îți place și asigură-te că este de înaltă calitate, astfel încât să reziste mulți ani. Același lucru este valabil pentru toate piesele de mobilier.

Caută articole de înaltă calitate care să iasă în evidență și să-ți exprime personalitatea.

  1. Creează o bază neutră

De ce?

O bază neutră are un aspect proaspăt și curat și va face spațiul să se simtă liniștitor. Pereții albi sau gri și o schemă concisă de culori monocromatice pot face ca zona să se simtă minimalistă, fără a depune prea multă muncă suplimentară.

  1. Pune accent pe iluminare

Iluminarea bună adaugă instantaneu o ambianță plăcută oricărui spațiu. Ori de câte ori este posibil, îți recomandăm lumina naturală pentru a face camerele să pară mai calde și mai primitoare. Dacă nu ai prea multă lumină naturală, apelează la lămpi de masă, lămpi de podea și candelabre cu becuri în tonuri calde.

Ești gata să faci o schimbare?

Designul interior minimalist îți va schimba casa și poate chiar viața. Urmând aceste sfaturi utile, spațiul tău se va simți mai liniștitor și mai accesibil.

Bonus: va fi mai ușor de păstrat curat.

Vrei să afli mai multe despre amenajarea casei? Aici găsești mai multe articole ce ți-ar putea fi de ajutor!