Postat la 10/10/2022

Culorile joacă un rol mult mai important în starea noastră de spirit decât ne putem imagina. Selectarea celor mai bune combinații de culori pentru dormitor este esențială deoarece poate avea un impact semnificativ asupra somnului și stării de spirit din timpul nopții.

Care sunt cele mai bune culori pentru dormitor?

Galbenul, albastrul, verdele și nuanțele pastelate, precum lilia-ul, sunt cele mai bune culori pentru dormitorul tău. În continuare, vom explora de ce și cu ce culori să le asociem pentru a crea o schemă de culori potrivită.

4 scheme de culori pentru un dormitor de vis

Experții în design interior au identificat schemele de culori pe care le vom enumera mai jos, ca fiind utile în limitarea anxietății și a stresului. Aruncă o privire la cele mai bune combinații de culori pentru dormitor, ce îți vor îmbunătăți starea de spirit.

  1. Galben

Îți recomandăm să aduci note de galben vibrant în dormitor, fie pe toți pereții, fie pe  un singur perete. Optează pentru culori neutre în restul camerei, pentru a evita aspectul copleșitor. Ia în considerare nuanțele precum alb sau gri pal pentru restul pereților.

Încorporarea galbenului în dormitor emană o stare de bine și este, de asemenea, ideală în cazul în care spațiul nu primește suficient de multă lumină naturală, deoarece poate imita lumina soarelui și poate face camera să pară luminoasă. Cu toate acestea, în cantități mari, se spune că această culoare creează sentimente de frustrare sau anxietate.

  1. Albastru

Albastrul este adesea considerat calmant și senin, motiv pentru care este o culoare populară în dormitoare. Prin încorporarea nuanțelor mai deschise de albastru în contrast cu nuanțe mai închise de albastru poți obține un efect primitor.

De asemenea, poți împerechea tonurile sofisticate de albastru cu nuanțe neutre, cum ar fi bej sau crem, pentru a crea o stare de spirit liniștitoare.

  1. Verde

Din lista de idei de culori pentru dormitor nu putea lipsi verdele. Conform mai multor studii, s-a dovedit că verdele îți ridică starea de spirit. Folosește această culoare în dormitor într-un mod subtil, cu ajutorul plantelor sau vopsește pereții în această nuanță.

  1. Lila

Ulima, dar nu cea din urmă de pe lista de culori pentru dormitor este lila. Combină această culoare cu nuanțe mai închise de violet sau nuanțe de galben. De asemenea, aceste nuanțe se pot regăsi prin perdele, draperii sau accesorii decorative.

Optarea pentru nuanțe mai subtile, precum lila, poate avea efecte pozitive asupra stării tale de spirit. Această nuanță subtilă poate fi utilizată pe toți pereții dormitorului, deoarece nu este prea copleșitoare.

Schemele de culori relaxante pentru dormitor, precum lila-ul, ajută la îmbunătățirea calității somnului, la fel ca și alte nuanțe pastelate, precum rozul sau bejul.

Poate culoarea să ne afecteze starea de spirit?

Deși nu există multe cercetări științifice în spatele psihologiei culorilor, dovezile anecdotice sugerează că acestea pot afecta starea de spirit și chiar și performanța.

Chiar dacă cele mai bune culori pentru dormitor depind în mare măsură de preferințele și experiențele tale personale, există tendințe comune care merită explorate atunci când vine vorba de redecorarea unei camere.

Află și cum alegem mobilierul potrivit pentru dormitor!