Postat la 17/10/2022

Stilul scandinav reprezintă o mișcare de design proeminentă care a influențat totul, de la arhitectură și design interior până la design de produs. Mișcarea a apărut la începutul secolului al XX-lea în țările nordice iar acum a devenit cunoscut în întreaga lume. Îmbinând minimalismul și funcționalitatea, designul scandinav oferă o soluție pentru o viață simplă.

Care sunt elementele designului scandinav?

Elementele principale ale designului scandinav sunt funcționalitatea, simplitatea și ingeniozitatea. În timp ce unele articole oferă modele tradiționale sau accente de culoare mai sofisticate, majoritatea articolelor în stil scandinav au un aspect minimalist.

Iată caracteristicile și elementele principale care definesc stilul scandinav:

 • Estetică minimalistă
 • Design discret
 • Culori deschise, neutre
 • Nuanțe întunecate, care amintesc de peisajele nordice
 • Spații pline de lumină
 • Mobilier din lemn și accente de lemn
 • Lumini decorative
 • Design multifuncțional și flexibil
 • Canapele de pluș și țesături fine
 • Plante agățate și verdeață luxuriantă
 • Textile naturale
 • Accente de oțel, alamă sau cupru
 • Lucrări de artă ca puncte focale într-un spațiu minimalist

Care sunt culorile stilului scandinav?

În timp ce interioarele în stil scandinav variază și pot include influențe diferite, cum ar fi industrial sau boho, ele prezintă de obicei o paletă de culori nordică similară. Interioarele scandinave și designul de mobilier prezintă nuanțe de alb, alb murdar și gri, alături de culori atenuate, precum albastru sau verde. Accentele mai închise pot crea, de asemenea, contraste de culoare îndrăznețe.

Putem regăsi și nuanțe de bej, crem sau maro deoarece acest stil de design interior se remarcă prin podelele și mobilierul din lemn.

De ce este designul scandinav atât de popular?

Designul scandinav combină estetica minimalistă cu arta tradițională și elementele multifuncționale. Acesta este un stil versatil care oferă mult spațiu pentru auto-exprimare, dar ajută și la crearea interioarelor luminoase și primitoare. Frumos și simplu, stilul nordic se potrivește și spațiilor moderne de locuit care necesită produse funcționale și adaptabile, care să reziste testului timpului.

Datorită simplității designului scandinav, este ușor să creezi un spațiu elegant și modern. Câteva articole bine alese împreună cu mobilierul și iluminatul de calitate pot face toată diferența. În plus, elementele de design interior scandinav completează o gamă largă de stiluri.

Stilul scandinav în interior- Design interior în stil scandinav

Designul interior scandinav se concentrează pe funcționalitate și pe estetica minimalistă. Simplu și practic, mobilierul și iluminatul în stil nordic se îmbină cu ușurință în orice spațiu și se adaptează adesea la diferite nevoi. Designul include, de asemenea, utilizarea de materiale precum lemn masiv, textile naturale și articole artizanale tradiționale.

O paletă de culori neutre care favorizează nuanțe mai strălucitoare, ferestre mari care inundă încăperile cu lumină naturală și articole decorative alese cu grijă, cum ar fi lucrări de artă sau obiecte cu modele nordice tradiționale, fac, de asemenea, parte din principiile de design interior scandinav.

Care este mobilierul în stil scandinav?

Mobilierul în stil scandinav este minimalist și practic. Designerii folosesc adesea doar lemn masiv pentru a crea scaune, mese și alte articole de mobilier în stil nordic. Materialele naturale precum pielea, inul și textilele completează suprafețele din lemn. Funcționalitatea joacă un rol crucial în designul mobilierului.

Cu toate acestea, stilul scandinav nu este doar despre simplitate, ci și despre  funcționalitate, eleganță, dar și inventivitate.